Potrebni sastojci
- najmanje 15 domaći jaja
- 45 ljuski vode
- brašno
Umutiti jaja,dodati malo soli a zatim uzeti ljusku
od jajeta koje smo fino razbili i odmjeriti 45 ljuski vode,
umutiti,a zatim postepeno dodavati brašno.
Kao kad zakuhavamo jufku za pitu samo nam ovaj
put treba jako "tvrdo" tijesto,,,
Nije baš lako napraviti domaći omač ali ako sam ja uspjela
od prve možete i vi.
Znači jako je bitno da vam jufka bude dobro namlađena na
brašnu.Zatim razviti jufku sto tanje i ostaviti da se suši na zraku.
Nipošto je ne stavljajte direktno na sunce da se suši jer se na
taj način može presušiti i nećete je moći namotati na oklagiju.
Nakon što vam se jufka osušila u hladu,namotati je na oklagiju,
prenijeti na stol gdje ste pripremili dasku za rezanje.Izvući
oklagiju iz jufke i rezati na dasci štanglice (omač).Ostaviti da
se suši dva-tri dana u hladu i spremiti u platnenu vreću.
Primjedbe
Objavi komentar