Poznato je da su prirodni sokovi aromatični i zdravi napici jer zadržavaju boju,miris i okus svježeg voća.Sokovi se dobijaju cijeđenjem voća i dodavanjem malih količina šećera.
Šećer nije neophodan i ne služi kao konzervans.On se dodaje samo radi boljeg okusa.Zato sokove od slatkog voća(grožđe,jabuke,kruške...)pripremamo bez šećera.Ima više načina dobivanja sokova ali u ovom postu želim objasniti postupak onih koji se pasteriziraju.
Ostale načine pripreme sokova potražite na blogu.
Pasteriziranjem se dobivaju bistri i kašasti sokovi koji se prije upotrebe ne razrjeđuju vodom.
Ostale načine pripreme sokova potražite na blogu.
Pasteriziranjem se dobivaju bistri i kašasti sokovi koji se prije upotrebe ne razrjeđuju vodom.
Da bi se dobio bistri sok voće se zagrijava na pari na 80'C ,da pusti sok,koji se procijeđen pasterizira u bocama.
Mekano voće se ne mora zagrijavati nego se samo zgnječi,izmiješa sa šećerom te pokrije i ostavi nekoliko sati da pusti sok koji se zatim procijedi,sipa u boce i pasterizira.
Kašasti sok se dobiva tako da se voće zdrobi u kašu sa mikserom,gnječilicom za krompir,pasiranjem itd. a zatim se odmah sipa u boce i pasterizira.
I u ovom slučaju treba tvrdo voće najprije zagrijati da pusti sok i tada pasirati.Smatra se da kašasti voćni sok ima veću hranjivu vrijednost nego bistri.
I u ovom slučaju treba tvrdo voće najprije zagrijati da pusti sok i tada pasirati.Smatra se da kašasti voćni sok ima veću hranjivu vrijednost nego bistri.
Priprema ambalaže za pasterizirani voćni sok
Voćni sok se pasterizira na nešto nižoj temperaturi,između 72'C i 75'C
pa s toga treba posebnu pažnju obratiti na čistoću pribora i ambalaže.
pa s toga treba posebnu pažnju obratiti na čistoću pribora i ambalaže.
Čepove od pluta i gumene kapice kojim zatvarate boce treba preko noći ostavit u vodi a prije upotrebe prokuhati.
* za sokove upotrebljavajte tamne boce
*ne upotrebljavajte boce koje ne možete dobro oprati
*sokove pripremite samo od zrelog voća
*pri punjenju boca neka se sok malo prelije da oteče pjena.
* za sokove upotrebljavajte tamne boce
*ne upotrebljavajte boce koje ne možete dobro oprati
*sokove pripremite samo od zrelog voća
*pri punjenju boca neka se sok malo prelije da oteče pjena.
Primjedbe
Objavi komentar