Masti su za organizam bogat izvor energije a mnoge su i prenosioci vitamina A,D,E i K
jer su u njima topljivi.
Dijelimo ih na;
Biljne masti (ulja)
bogate su potrebnim masnim nezasićenim kiselinama i bolje se iskorištavaju od životinjskih.
Masti poboljšavaju okus hrani i omogućuju da dnevni obrok bude prihvatljiviji za organizam. Osim toga masti su važne za izgradnju mnogih potrebnih tvari u našem tijelu(steroidnog hormona,vitamina D itd.)
Masti mora biti u našoj dnevnoj prehrani samo u razumnim količinama.
U dnevnoj prehrani trebalo bi se upotrebljavati u prvom redu ulje po mogućnosti nerafinirano(maslinovo,bućino,sojino,suncokretovo itd).....zatim maslac,dok loj i svinjska mast nemaju,osim energetske vrijednosti nikakve druge uloge za organizam
jer su u njima topljivi.
Dijelimo ih na;
- masti živitinjskog porijekla
- masti biljnog porijekla
Biljne masti (ulja)
bogate su potrebnim masnim nezasićenim kiselinama i bolje se iskorištavaju od životinjskih.
Masti poboljšavaju okus hrani i omogućuju da dnevni obrok bude prihvatljiviji za organizam. Osim toga masti su važne za izgradnju mnogih potrebnih tvari u našem tijelu(steroidnog hormona,vitamina D itd.)
Masti mora biti u našoj dnevnoj prehrani samo u razumnim količinama.
U dnevnoj prehrani trebalo bi se upotrebljavati u prvom redu ulje po mogućnosti nerafinirano(maslinovo,bućino,sojino,suncokretovo itd).....zatim maslac,dok loj i svinjska mast nemaju,osim energetske vrijednosti nikakve druge uloge za organizam
Primjedbe
Objavi komentar