Preskoči na glavni sadržaj

MED OD MASLAČKA

POTREBNI SASTOJCI


  • 300 CVIJETOVA MASLAČKA
  • 2 KG ŠEĆERA
  • 2 L VODE
  • 2 LIMUNA 
  • 2 NARANDŽE


POSTUPAK


  • Maslačak očistiti i oprati (nije potrebno u potpunosti očistiti od listova),,

  narandže i limun
  također oprati
  tako da ih ne 
  moramo u
  potpunosti oguliti
  narezati ih na kriške
 te sve preliti sa 2 l vode

  • Staviti da kuha sat i petnaest minuta,, maknuti sa vatre,ohladiti(radi sigurnijeg rukovanja) te procijediti na gazu

  • dodati šećer te kuhati još sat i petnaest minuta


Da biste bili sigurni da je vaš med
dobio potrebnu gustoću prije
 nego ga maknete s vatre
izvadite u malu metalnu posudu dvije-tri kaškice meda pa ohladite.
Ako nije dovoljno gust nakon hlađenja kuhajte ga još dok nedobijete željenu gustoću.




                                                                                                                                                                                                                                          



                                                                                                 dobar tek...

Primjedbe

  1. Čaj od cvjetova

    Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom žlicom. Koristite drvenu ili plastičnu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čaj od korijena maslačka:
    Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne žličice uz čašu vode.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Pasterizirani voćni sokovi-opće upute

Poznato je da  su prirodni sokovi aromatični i zdravi napici jer zadržavaju boju,miris i okus svježeg voća.Sokovi se dobijaju cijeđenjem voća i dodavanjem malih količina šećera. Šećer nije neophodan i ne služi kao konzervans.On se dodaje samo radi boljeg okusa.Zato sokove od slatkog voća(grožđe,jabuke,kruške...)pripremamo bez šećera.Ima više načina  dobivanja sokova ali u ovom postu želim objasniti postupak onih koji se pasteriziraju. Ostale načine pripreme sokova potražite na blogu. Pasteriziranjem se dobivaju bistri i kašasti sokovi koji se prije upotrebe ne razrjeđuju vodom. Da bi se dobio bistri sok voće se zagrijava na pari na 80'C ,da pusti sok,koji se procijeđen pasterizira u bocama. Mekano voće se ne mora zagrijavati nego se samo zgnječi,izmiješa sa šećerom te pokrije i ostavi nekoliko sati da pusti sok koji se zatim procijedi,sipa u boce i pasterizira. Kašasti sok se dobiva tako da se voće zdrobi u kašu sa mikserom,gnječilicom za krompir,pasiranjem itd. ...

Pasterizacija i sterilizacija

Pasterizacija je postupak pri kojem se napunjene staklenke zagrijavaju u zatvorenoj posudi s vodom ili u pećnici štednjaka. Na taj način se uništavaju  mikroorganizmi a u toku zagrijavanja staklenka se  hermetički zatvori. Temperatura  na kojoj se provodi pasterizacija može biti različita,od 58'C-90'C ovisno o vrsti namirnice. Trajanje procesa pasterizacije ovisi o vrsti namirnice i zapremini staklenke. Sterilizacija namirnica se provodi na isti način ali  dužim zagrijavanjem pri temperaturi iznad 100'C. Sterilizacijom se uništavaju i oni organizmi na koje ne djeluje dovoljno pasterizacija.Zato se osjetljive namirnice steriliziraju(obavezno ukuhano povrće),a osobito one namirnice koje predviđamo da ćemo čuvat duže.

Domaći omač

Potrebni sastojci najmanje 15 domaći jaja 45 ljuski vode brašno Način pripreme Umutiti jaja,dodati malo soli a zatim uzeti ljusku  od jajeta koje smo fino razbili i odmjeriti 45 ljuski vode, umutiti,a zatim postepeno dodavati brašno. Kao kad zakuhavamo jufku za pitu samo nam ovaj  put treba jako "tvrdo" tijesto,,, Nije baš lako napraviti domaći omač ali ako sam ja uspjela od prve možete i vi. Znači jako je bitno da vam jufka bude dobro namlađena na brašnu.Zatim razviti jufku sto tanje i ostaviti da se suši na zraku. Nipošto je ne stavljajte direktno na sunce da se suši jer se na  taj način može presušiti i nećete je moći namotati na oklagiju. Nakon što vam se jufka osušila u hladu,namotati je na oklagiju, prenijeti na stol gdje ste pripremili dasku za rezanje.Izvući oklagiju iz jufke i rezati na dasci štanglice (omač).Ostaviti da  se suši dva-tri dana u hladu i spremiti u platnenu vreću.