Kompot je konzerva od svježeg voća u sirupu od vode i šećera ili u vlastitom soku.
Kompot se priprema s malim dodatkom šećera pa se mora pasterizirati.
U receptima za kompote omjer šećera i voća smije se mijenjati.Kako se kompot u staklenkama pasterizira neće se pokvariti ni sa manje šećera.Prema tome,ako želite slađi ili kiseliji kompot stavite 10% više ili manje šećera od količine propisane u receptu.
Kompot se priprema s malim dodatkom šećera pa se mora pasterizirati.
U receptima za kompote omjer šećera i voća smije se mijenjati.Kako se kompot u staklenkama pasterizira neće se pokvariti ni sa manje šećera.Prema tome,ako želite slađi ili kiseliji kompot stavite 10% više ili manje šećera od količine propisane u receptu.
Ako je godina kišna voće će bit kiselije pa i to treba uzeti u obzir.
Voće treba oprati cijelo,s peteljkama da se sok ne bi cijedio.Čisto i ocjeđeno voće priprema se dalje ovisno o vrsti.Prema uputi u receptu,ono se guli,reže na komade ili čisti od koštica.
Voće treba oprati cijelo,s peteljkama da se sok ne bi cijedio.Čisto i ocjeđeno voće priprema se dalje ovisno o vrsti.Prema uputi u receptu,ono se guli,reže na komade ili čisti od koštica.
Mekano voće(jagode,maline,ribizl)slaže se sirovo odmah u staklenke.
Krupno voće nakon pranja treba očistit i izrezati na manje komade a može se i oguliti(npr.breskve,jabuke).
Ako je voće vrlo tvrdo dobro ga je nekoliko minuta prokuhati u šećernom sirupu(na 1l vode 150g šećera).
Prokuhano voće se izvadi iz sirupa i stavlja u staklenke.
Sirovo,oguljeno voće treba što prije staviti u staklenke da ne bi potamnilo na zraku.
Krupno voće nakon pranja treba očistit i izrezati na manje komade a može se i oguliti(npr.breskve,jabuke).
Ako je voće vrlo tvrdo dobro ga je nekoliko minuta prokuhati u šećernom sirupu(na 1l vode 150g šećera).
Prokuhano voće se izvadi iz sirupa i stavlja u staklenke.
Sirovo,oguljeno voće treba što prije staviti u staklenke da ne bi potamnilo na zraku.
Primjedbe
Objavi komentar