Amrina kljukuša
Vrijeme pripreme 15 minuta
Potrebni sastojci
- 3 šolje brašna( šolje za čaj)
- 1 mala kašika soli
- 1 cijelo jaje
- 2 krompira
- 1 vrhnja
- 1 margarin
- mlijeko
- voda
Možemo je pravit u raznim varijantama!Kod nas je poznata u kombinaciji sa pilećim batakovima,špinatom i mladim lukom.
Način pripreme
U jednu dublju posudu
pomiješati brašno i sol!
Zatim dodati cijelo jaje i krompir
nasjeckan na male kockice!
Hladnom vodom
sjediniti sve sastojke
tako da dobijemo smjesu
malo gušću od smjese za
palacinke!
Rernu zagrijati na 250'
Pripremljeno tijesto
staviti u premazan pleh
tako da debljina tijesta
ne bude veća od 1 cm.
Peći tek toliko da porumeni
ali nikako prepeći
Izvadit iz rerne,poprskati vodom
i poklopit pleh s drugim plehom
da omekša
U rangici prokuhati:
- pola čaše mlijeka
-50g margarina
-malo soli
-malo ulja
-2 supene kašike vrhnje
Tijesto koje smo pekli iskomadati
na zalogajčiće a zatim sve preliti sa
prokuhanim mlijekom,margarinom...
Ukoliko se odlučite da pravite kljukušu batakušu postupak pripreme se razlikuje samo u tome što ćete batake prethodno prepržiti u tavi a zatim poredati po izlivenom tijestu....
Špinat i luk jednostavno nasjeckan dodajte u tijesto!
Špinat i luk jednostavno nasjeckan dodajte u tijesto!
Idealno za brzi doručak
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar