Preskoči na glavni sadržaj

kuglice od mljevenog keksa





Kuglice od mljevenog keksa


Ja ih naprosto obožavam praviti,,,
ukusne su,ne peku se,gotove za 5 minuta,
potrebne sastojke imamo uvijek 

Nemam poseban recept za njih ali evo za vas cu pokušati biti precizna
  • pola kg mljevenog keksa(nije bitno kojeg)
  • količina kaka-a zavisi od ukusa ali ja stavim na ovu količinu keksa tri velike kašike 
  • 3 kašike šećera.
  • 1/4 stolnog margarina 
  • mlijeko po potrebi


    Trebate dobiti smjesu da nije ni meka ni pretvrda da možete radit s njom kuglice

    Jednostavno ih oblikujte,uvaljajte u mljevene orahe,šećer,pospite vanilijom,prelijte čokoladom......  
        
     Što god poželite nećete pogriješiti                                    
                  Dobar tek                                                         

    Primjedbe

    Popularni postovi s ovog bloga

    Domaći omač

    Potrebni sastojci najmanje 15 domaći jaja 45 ljuski vode brašno Način pripreme Umutiti jaja,dodati malo soli a zatim uzeti ljusku  od jajeta koje smo fino razbili i odmjeriti 45 ljuski vode, umutiti,a zatim postepeno dodavati brašno. Kao kad zakuhavamo jufku za pitu samo nam ovaj  put treba jako "tvrdo" tijesto,,, Nije baš lako napraviti domaći omač ali ako sam ja uspjela od prve možete i vi. Znači jako je bitno da vam jufka bude dobro namlađena na brašnu.Zatim razviti jufku sto tanje i ostaviti da se suši na zraku. Nipošto je ne stavljajte direktno na sunce da se suši jer se na  taj način može presušiti i nećete je moći namotati na oklagiju. Nakon što vam se jufka osušila u hladu,namotati je na oklagiju, prenijeti na stol gdje ste pripremili dasku za rezanje.Izvući oklagiju iz jufke i rezati na dasci štanglice (omač).Ostaviti da  se suši dva-tri dana u hladu i spremiti u platnenu vreću.

    Pasterizirani voćni sokovi-opće upute

    Poznato je da  su prirodni sokovi aromatični i zdravi napici jer zadržavaju boju,miris i okus svježeg voća.Sokovi se dobijaju cijeđenjem voća i dodavanjem malih količina šećera. Šećer nije neophodan i ne služi kao konzervans.On se dodaje samo radi boljeg okusa.Zato sokove od slatkog voća(grožđe,jabuke,kruške...)pripremamo bez šećera.Ima više načina  dobivanja sokova ali u ovom postu želim objasniti postupak onih koji se pasteriziraju. Ostale načine pripreme sokova potražite na blogu. Pasteriziranjem se dobivaju bistri i kašasti sokovi koji se prije upotrebe ne razrjeđuju vodom. Da bi se dobio bistri sok voće se zagrijava na pari na 80'C ,da pusti sok,koji se procijeđen pasterizira u bocama. Mekano voće se ne mora zagrijavati nego se samo zgnječi,izmiješa sa šećerom te pokrije i ostavi nekoliko sati da pusti sok koji se zatim procijedi,sipa u boce i pasterizira. Kašasti sok se dobiva tako da se voće zdrobi u kašu sa mikserom,gnječilicom za krompir,pasiranjem itd. ...

    Pasterizacija i sterilizacija

    Pasterizacija je postupak pri kojem se napunjene staklenke zagrijavaju u zatvorenoj posudi s vodom ili u pećnici štednjaka. Na taj način se uništavaju  mikroorganizmi a u toku zagrijavanja staklenka se  hermetički zatvori. Temperatura  na kojoj se provodi pasterizacija može biti različita,od 58'C-90'C ovisno o vrsti namirnice. Trajanje procesa pasterizacije ovisi o vrsti namirnice i zapremini staklenke. Sterilizacija namirnica se provodi na isti način ali  dužim zagrijavanjem pri temperaturi iznad 100'C. Sterilizacijom se uništavaju i oni organizmi na koje ne djeluje dovoljno pasterizacija.Zato se osjetljive namirnice steriliziraju(obavezno ukuhano povrće),a osobito one namirnice koje predviđamo da ćemo čuvat duže.